Tejszínes-szederkrémes torta laktózmentesen

0
1606

Tejszines-szederkremes-tortaHozzávalók:
A kakaós tésztához:8 dkg liszt, 2 dkg kakaópor (20-22%-os), 6 dkg cukor, 2 db tojás, 5 dkg laktózmentes vaj, 5 dkg laktózmentes natúr joghurt, 1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum, 1 kiskanál sütőpor, 1 csipet só
A krémhez:30 dkg friss szeder, 5-6 dkg cukor, 3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os), 1,5 dl laktózmentes tej, 2 evőkanál liszt, 2 dkg laktózmentes vaj, 1 db citrom leve, néhány friss mentalevél.

Elkészítése:
A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába. Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.
A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

LEAVE A REPLY

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .