Mille-Feuille, az ezerlevelű sütemény

0
1058

Mille-Feuille, az ezerlevelű süteményA mille-feuille káprázatos desszert, ami szó szerint ezer lapot jelent. Ez a franciák legendás krémese, ami a világ minden táján meghonosodott valamilyen formában. Egyike a leglátványosabb és legfinomabb ínyencségeknek. Akadnak egyszerűbben kivitelezhető, házilag is megvalósítható formái, és persze akadnak cukrászmesterek szakértelmét igénylő változatai is szép számmal.
Az igazán jó mille-feuille [ejtsd: mill föj] mindent tud, amit egy tökéletes desszertnek tudnia kell: könnyű, krémes, ropogós, gyönyörű – és persze ellenállhatatlanul finom! Egyáltalán nem új találmány, sőt! Az első receptleírás – ami a mai változatokhoz igen hasonló – 1651-ből maradt fenn, a François Pierre La Varenne nevéhez köthető, a kora újkori francia konyha alapművének számító szakácskönyvben (a címe nem más, mint Le cuisinier françois ’A francia konyha’). Azt persze nem őrizte meg a hagyomány, hogy valóban ki és mikor készítette először.
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr) + egy kevés rétesliszt, 4 dl jól behűtött habtejszín, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
25-30 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl. málna, fekete ribizli, szeder, fekete áfonya keveréke)
A tálaláshoz:vaníliával kevert porcukor.
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. 2 db nagy gáztepsit béleljünk sütőpapírral.
A leveles tésztát tekerjük ki, és rétesliszttel enyhén meghintett felületen kissé nyújtsuk ki, ügyelve arra, hogy megőrizze téglalap alakját. Az így kapott vékony tésztalapot hosszában vágjuk 3 egyenlő csíkra, majd a hosszabb oldalra merőlegesen a csíkokat előbb felezzük el, majd a feleket ismét vágjuk félbe. Így összesen 12 db kis téglalapot kapunk.
A téglalapokat tegyük az előkészített tepsikre, és azonnal toljuk az előmelegített sütőbe, aminek a hőmérsékletét rögtön kapcsoljuk vissza 180 fokra. Nagyjából 6-8 perc elteltével mindegyik tetejére borítsunk egy-egy darab sütőpapírt, és nehezékként sütőrácsot vagy egy tepsit, és toljuk vissza további 6-8 percre, amíg szép aranylóra sülnek. Így nem fognak túlságosan felemelkedni, és egyenletes lapokat kapunk. Ha megsültek, rácson hagyjuk őket hűlni.
Közben a tejszínt a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancslikőrrel verjük kemény habbá. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, szűrőkanálban szárítsuk le, és ha szükséges, a nagyobb darabokat aprítsuk akkorára, hogy minden felhasznált gyümölcs azonos méretű legyen.
A kész tejszínhabot szedjük csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba, és tegyünk magunk elé 4 db tésztalapot. A krém felét nagy pöttyökben nyomjuk rá a 4 lapra, majd osszuk el rajtuk a gyümölcs felét. Ha nincs időnk vagy kedvünk nyomózsákkal dolgozni, természetesen kanállal is megtehetjük mindezt, és elsimíthatjuk a krémet. Óvatosan helyezzünk minden töltött lap tetejére egy-egy újabbat, majd jöhet a tejszínhab és a maradék gyümölcs. Végül illesszük rá az utolsó lapokat.
Szórjuk meg a tetejüket vaníliával kevert porcukorral, és tálalás előtt legalább egy fél órát pihentessük a hűtőszekrényben!Forrás

LEAVE A REPLY

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .